Listopad 2023 na Šumavě z pohledu sněhu a srážek

Listopad 2023 u Žďáreckého jezírka

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Podle tiskové zprávy ČHMÚ byl listopad 2023 na území ČR hodnocen jako teplotně normální a srážkově silně nadnormální. Průměrná měsíční teplota vzduchu 4,1 °C byla o 0,6 °C vyšší než normál 1991–2020 a měsíční úhrn srážek 88 mm představoval 195 % normálu 1991–2020. Jednalo se tak o nejvyšší průměrný úhrn srážek na území ČR za listopad zaznamenaný v období od roku 1961. Podobně i na Šumavě bylo v listopadu velmi deštivo, druhá a třetí dekáda měsíce byla od vyšších poloh i ve znamení sněhu.

První sníh v nejvyšších polohách Šumavy napadl hned z kraje měsíce, jak jsme informovali v aktualitě (První listopadový sníh na hřebenu Šumavy) a přiblížili prostřednictvím snímků (Obrazem: Zasněžené vrcholky Šumavy). Vydatné srážky v druhé dekádě přinesly nejdříve sníh i do středních poloh Šumavy, aby jej vzápětí v oteplení silný déšť zlikvidoval, a to až na výjimky i na hřebenech. Vydatné srážky jsme hodnotili v příspěvku: Za polovinu listopadu více srážek než v září a říjnu dohromady. Po polovině listopadu se střídavě ochlazovalo a oteplovalo, kdy sněžilo i pršelo, aby se v polovině třetí dekády dostavilo do všech poloh pravé zimní počasí. 29. listopadu byly také většinou zaznamenány nejvyšší hodnoty výšky sněhové pokrývky, byly plošně upraveny lyžařské trasy (například v článku: O sněhu mezi Vimperkem a Kvildami 30. listopadu), a vydali jsme se také za prvním expedičním měřením sněhu (Zimní listopadové měření na hřebenu Šumavy).

Nejvíce sněhu, od 50 do 70 cm, jsme zaznamenali jako obvykle na hřebenech příhraniční Šumavy. Na Plechém je letošních 55 cm o poznání vyšší sněhová pokrývka v porovnání s průměrem 37 cm (za roky 1997 až 2022), nicméně to není v kontextu let minulých nijak výjimečné. Například v listopadu 2017 zde bylo ještě o 10 cm více a vůbec nejvíce listopadového sněhu bylo na Plechém naměřeno v roce 2007, kdy zde výška sněhové pokrývky dosahovala 135 cm. Neobvykle vysoké ale byly letos na Šumavě srážkové úhrny, které zde místy přesahovaly i 300 mm. Vyšší listopadové úhrny byly na Šumavě zaznamenány jen v listopadu 2007, naopak v listopadu 2011 zde nebyly srážky prakticky žádné. Nejnižší letošní úhrny srážek pod 100 mm byly naměřeny v českém podhůří, ale i zde se jednalo o jedny z nejvyšších listopadových úhrnů srážek za posledních 60 let (například v článku: Měření srážek ve Vimperku a listopad 2023).

Rozložení měsíčních srážek a maximálních výšek sněhové pokrývky za měsíc listopad prezentujeme v klimatologických mapách pod textem. Meziroční porovnání maximálních výšek sněhu (SCEmax) na vybraných vrcholech Šumavy poskytuje níže grafické zpracování.

V případě Velkého Javoru (meteorologická stanice Grosser Arber) není uvedená výška sněhu zaznamenaná čidlem automatické stanice bez korekce pozorovatelem a uložená v databázi odrazem skutečného stavu pro letošní listopad. Data z Velkého Javoru i přesto nadále uvádíme v tomto grafu vzhledem k délce pozorovací řady v nejvyšších polohách Šumavy od roku 1982.

Mapa měsíčních úhrnů srážek a maxim výšky sněhové pokrývky zobrazuje kromě konkrétních hodnot i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace dat. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, v.v.i., VÚV TGM, PřF UK, FZT JU, NP Šumava) a amatérské srážkoměrné stanice a sněhoměrné profily. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa širší oblasti Šumavy za listopad 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).

Mapa rozložení měsíčních úhrnů srážek na Šumavě za listopad 2023 **** Porovnání listopadových maxim výšky sněhové pokrývky **** Mapa rozložení maxim výšky sněhové pokrývky na Šumavě za listopad 2023

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..