Únor 2023 na Šumavě z pohledu sněhu

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Únor 2023 na Šumavě

Počasí v únoru 2023 na Šumavě bylo z hlediska zimy a sněhu jako na houpačce. Počátek měsíce pokračoval epizodou silnějšího sněžení, která začala koncem ledna a společně s ochlazením a silným větrem přinesla zejména do nejvyšších poloh drsné zimní podmínky. Za pět dní dokázalo napadnout na hřebenech přes 1 m nového sněhu, ve středních a vyšších polohách Šumavy to bylo místy až půl metru, a i v podhůří se vytvořila solidní sněhová pokrývka (sněhový servis z 3. února). Druhá polovina první dekády února se vyznačovala nejen na Šumavě silnými mrazy. Vytvořily se tak velmi dobré podmínky pro milovníky zimního počasí a od vyšších poloh i pro vyznavače sportovních a volnočasových aktivit na sněhu (referovali jsme v článku). Zimní počasí vydrželo vesměs do poloviny února, aby následně vlivem oteplení, větru a deště začal sníh opět doslova mizet před očima. V posledním únorovém sněhovém přehledu jsme hlásili nesouvislou pokrývku např. i v okolí Kvild a Filipovy Hutě. Až v samotném závěru měsíce se opět zima připomněla novým sněhem a únor, potažmo klimatologická zima, se tak loučily dočasně zlepšenými sněhovými podmínkami.

Pokud jde o maxima sněhu za měsíc únor, budou jimi naměřené hodnoty výšky sněhové pokrývky z 3. až 5. února, které budou zároveň pro velkou část Šumavy i nejvyššími za celou zimu. V rámci sezonního porovnání na vrcholových meteorologických stanicích Velký Javor, Plechý a Churáňov jsou letošní maxima nižší, než je dlouhodobý průměr zaznamenaný od roku 1982 resp. 1998. Charakteristiku za měsíc únor 2023 na Šumavě v podobě příslušného porovnání maxim výšky sněhové pokrývky přibližují klimatologická mapa a graf pod textem. I přes dočasně zlepšené sněhové podmínky a zaznamenané silnější mrazy se únor klasické zimě, jak jsme byli dříve zvyklí, spíše vzdaloval.

Mapa sněhu zobrazuje kromě konkrétních maximálních výšek sněhu i jejich rozložení prostřednictvím barevné interpolace hodnot. Jsou zde zahrnuty jak údaje ze všech dostupných klimatologických a srážkoměrných stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), tak výzkumné (např. ÚH AVČR, VÚV TGM, PřF UK, FZT JU) a amatérské stanice s lokalitami dalších běžně sledovaných sněhoměrných profilů. Kromě dat z českých stanic se nabízí i dostupná data ze stanic Německé meteorologické služby (DWD) a rakouského Ústředního ústavu pro meteorologii a geodynamiku (ZAMG). Vlastní klimatologická mapa sněhových maxim širší oblasti Šumavy za únor 2023 vznikla opět ve spolupráci pracovníků ČHMÚ a Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FZT JU).  Poděkování patří zejména všem meteorologickým nadšencům, spolupracovníkům a provozovatelům meteorologických stanic, bez jejichž dlouhodobé a obětavé práce by nebylo možno obdobná data získávat (měřit), archivovat a hodnotit.

První dekáda února se na horní Šumavě z hlediska sněhu a zimního počasí vydařila

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..