Duben 2023 na Šumavě z pohledu sněhu a srážek

Jan Procházka a Veronika Šustková (ČHMÚ)

Počasí bylo v letošním dubnu v celém Česku hodnoceno jako teplotně silně podnormální a srážkově silně nadnormální, s nízkou dobou trvání délky slunečního svitu (tisková zpráva ČHMÚ).  Na Šumavě tomu bylo podobně, měsíc se zde v dubnu vyznačoval chladným počasím a zataženou oblohou s častými srážkami. Na rozdíl od velmi teplého března, kdy si příroda vytvořila z hlediska jarních projevů poměrně značný náskok (viz příspěvek: Teploty v březnu připomínají květen), měsíc duben svým chladným průběhem tento náskok úspěšně zlikvidoval.

Duben 2023 na Šumavě jakoby z hlediska počasí předznamenal hned první den v měsíci, který přinesl vydatné srážky a na hřeben Šumavy i nový sníh (Apríl na hřebenu Trojmezné).  Po přechodu fronty následovalo období se silnějšími mrazy, které se vyznačovalo dočasně slunečnými dny a připomínalo jaro i v nejvyšších polohách (například kontrasty na Velkém Roklanu), kde ani tam ze zimy moc sněhu nezůstalo (Sněhový servis 7. dubna). Ve druhé dekádě se ale opět vrátilo prostřednictvím výrazné srážkové epizody chladné počasí, kdy místy napadlo až kolem 40 cm nového sněhu. Ve třetí dekádě dubna se střídaly jasnější dny s vysokými denními amplitudami teploty se zataženými dny se srážkami, nicméně za nejvýznačnější meteorologický jev zde lze považovat polární záři pozorovatelnou ze Šumavy – to se stává opravdu jen zcela výjimečně. 

Celkově chladnější duben 2023 na Šumavě z hlediska sněhu moc výjimečný nebyl, maximální výšky sněhové pokrývky byly jen podprůměrné, sníh ale napadl, i když v podhůří to byl několikrát jen poprašek. Nejvíce sněhu přes 70 cm měly v dubnu nejvyšší vrcholy Šumavy na bavorské straně pohoří, na české straně to bylo kolem 60 cm. Nerovnoměrnost ve výšce sněhu však vzhledem k jarnímu období byla po celé Šumavě tradičně vysoká. Prostorové rozložení maxim sněhové pokrývky přibližujeme prostřednictví klimatologické mapy. Z dlouhodobého porovnání dubnových sněhových maxim na vrcholových stanicích Grosser Arber, Plechý a Churáňov prostřednictvím přiloženého grafu je zřejmé, že v nejvyšších polohách Šumavy byly letošní hodnoty výšky sněhu poloviční, jen na Churáňově přinesla silná sněhová epizoda ve druhé dekádě měsíce výšku sněhu rovnou dlouhodobému průměru z let 1982 až 2022.

Nejvíce srážek jsme za měsíc duben zaznamenali na Plechém a v sedle Třístoličníku, a to 177 resp. 176 mm, dále pak na Jezerní hoře a Smrčině kolem 160 mm. Podobně srážek zaznamenala bavorská stanice Lam-Lambach (zdroj: DWD) nedaleko Jezerní hory. Naopak nejnižší úhrny pod 70 mm stanice v bavorském podhůří Šumavy. Prostorové rozložení srážek za duben 2023 na Šumavě poskytujeme prostřednictví klimatologické srážkové mapy.  V meziročním porovnání naměřili meteorologové na Churáňově (profesionální stanice ČHMÚ) letos 124 mm srážek, což je v porovnání s normálem 65 mm (1991-2020) téměř dvojnásobek, na stanici Prášily (ČHMÚ) letos 125 mm oproti normálu 74 mm, ve Vyšším Brodě (ČHMÚ) 84 mm oproti 40 mm, ale třeba ve Strážném (ČHMÚ) to bylo jen 70 mm oproti 48 mm. Zmiňovaných 177 mm na Plechém je 181 % v porovnání s tamním normálem, na Březníku, kde jsme naměřili letos v dubnu 137 mm, je to 146 % normálu, podobnou odchylku jsme zjistili i na Blatném vrchu v případě letošních dubnových 128 mm.

Duben 2023 na Šumavě přibližujeme kromě klimatologických map a sněhového grafu i prostřednictvím několika vybraných snímků.

Sdílej příspěvek:
Jan Procházka
Jan Procházka

Na Šumavě jsem z větší části vyrůstal a pozoroval dění kolem sebe včetně počasí a jeho projevů. Výsledky pozorování a spolupráce s dalšími nadšenci a odborníky se snažíme přinášet i ostatním. Jsem členem České meteorologické společnosti, z. s. a výzkumníkem na Fakultě zemědělské a technologické Jihočeské univerzity.

Přidej komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..